a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 26.11. 2024 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
na téma:
BUDOUCNOST ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN V EU: KLÍČOVÁ OPATŘENÍ PRO UDRŽITELNOST A EFEKTIVITU
Přednášející
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Potravinářská komora ČR, VŠCHT v Praze
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
Budoucnost produkce potravin v Evropské unii se soustředí na přizpůsobení se komplexním celosvětovým výzvám, včetně změny klimatu, rostoucí populace a vyčerpání přírodních zdrojů, s důrazem na udržitelnost sociální a ekonomickou.
Zpracovatelé potravin budou čelit výzvám v oblasti změny výrobních praktik s cílem zvýšit udržitelnost, efektivitu a bezpečnost. Klíčovými opatřeními budou zavádění moderních technologií, které zlepší energetickou účinnost a sníží emise skleníkových plynů, a efektivní řízení odpadu, včetně minimalizace potravinového odpadu a snižování množství obalového odpadu.
Širší spolupráce se zemědělci bude nezbytná pro implementaci udržitelných praktik v celém dodavatelském řetězci. Udržitelnost a ochrana životního prostředí se stávají stále důležitějšími, přičemž zemědělci musí čelit problémům s energetickou náročností produkce, negativními dopady používání hnojiv a prostředků na ochranu rostlin, ochranou biodiverzity a schopnosti dokládat celkové bilance produkce skleníkových plynů.
Na druhou stranu zemědělství může hrát klíčovou roli v boji proti změně klimatu. Úspěch sekvestrace uhlíku však závisí na správném řízení a dlouhodobém dodržování správných postupů.
Přednáška nabídne komplexní pohled na oblast udržitelnosti v agropotravinářském sektoru.