Zvolte jazyk

Kalendář událostí

HMYZ JAKO NOVÁ POTRAVINA A KRMIVO
úterý, 31. říjen 2023, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 2357
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. s.

a

ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

    Vás zvou

na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná

dne 31.10. 2023 od 14:30 hod.

v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

 

HMYZ JAKO NOVÁ

POTRAVINA A KRMIVO

Přednášející

Prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.

ČZU, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

 

Těšíme se na Vaši účast!

 

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

 

ABSTRAKT

 

Podle prognóz by koncem roku 2050 mělo být na planetě přes 9,7 miliardy obyvatel. V souvislosti s tím by bylo třeba navýšit produkci potravin o 60-70 %, což vytváří tlak na hledání alternativních zdrojů potravin, zejména živočišných proteinů. Jedním z možných řešení je hmyz jako nová potravina a krmivo. Je zajímavým zdrojem proteinů, lipidů a jiných biologicky aktivních látek.

Při uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny je třeba vzít v potaz i některé nevýhody jeho konzumace hmyzu, zejména alergenicitu.

Legislativně jsou aktuálně na seznamu nových potravin uvedeny čtyři druhy hmyzu v různých formách. Osm druhů hmyzu je povoleno jako krmivo pro zvířata. Zároveň je hmyz legislativně i hospodářské zvíře.

Nutriční hodnotu hmyzu ovlivňuje řada faktorů, mezi nejdůležitější patří druh a vývojové stádium, geografické a klimatické podmínky a přijímaná potrava.