a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 31.10. 2023 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
na téma:
HMYZ JAKO NOVÁ
POTRAVINA A KRMIVO
Přednášející
Prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
ČZU, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
Podle prognóz by koncem roku 2050 mělo být na planetě přes 9,7 miliardy obyvatel. V souvislosti s tím by bylo třeba navýšit produkci potravin o 60-70 %, což vytváří tlak na hledání alternativních zdrojů potravin, zejména živočišných proteinů. Jedním z možných řešení je hmyz jako nová potravina a krmivo. Je zajímavým zdrojem proteinů, lipidů a jiných biologicky aktivních látek.
Při uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny je třeba vzít v potaz i některé nevýhody jeho konzumace hmyzu, zejména alergenicitu.
Legislativně jsou aktuálně na seznamu nových potravin uvedeny čtyři druhy hmyzu v různých formách. Osm druhů hmyzu je povoleno jako krmivo pro zvířata. Zároveň je hmyz legislativně i hospodářské zvíře.
Nutriční hodnotu hmyzu ovlivňuje řada faktorů, mezi nejdůležitější patří druh a vývojové stádium, geografické a klimatické podmínky a přijímaná potrava.