Kvalita medu je v současné době velmi diskutované téma. První část přednášky bude věnována základním fyzikálně-chemickým parametrům, které musí med splňovat z pohledu legislativních požadavků. Pozornost bude zaměřena především na profil cukrů, aktivitu enzymů, obsah hydroxymethylfurfuralu, obsah vody a vodivost. Probrána bude variabilita jednotlivých parametrů, vliv skladování a zpracování. Také bude zhodnocen proces krystalizace medu a úprava medu tzv. pastováním.
Druhá část přednášky se bude zabývat možnostmi hodnocení botanického původu medu (pylová analýza) a potenciálu produkce druhových medů v České republice. Dále budou zmíněny charakteristické vlastnosti vybraných druhových medů.
Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače se základními kvalitativními znaky medu z pohledu laboratorní i včelařské praxe.
Přednáší: Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D. Ústav konzervace potravin, VŠCHT
.