ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. S.
a
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ
Vás zvou
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 29. 4. 2025 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
na téma:
VÝSLEDKY KONTROLNÍ ČINNOSTI SVS ČR
Přednášející MVDr.Jana Horňáčková
Ústřední veterinární správa SVS
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.
předsedkyně ČPS z. s.
Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644
ABSTRAKT
Státní veterinární správa ČR v rámci své činnosti provádí kontrolu v podnicích zpracovávajících
živočišné produkty. Prvořadým úkolem je zajistit, aby na trh byly uváděny jen zdravotně nezávadné
a bezpečné potraviny.
V ČR je více než 7 700 schválených a registrovaných či registrovaných subjektů, které
s produkty živočišného původu zacházejí. V roce 2024 SVS ČR provedla téměř 20 000 kontrolních akcí
zaměřených na maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, med a zvěřinu. V rámci
kontrol byly odebírány vzorky k ověření zdravotní nezávadnosti a také jakosti produktů živočišného
původu, dále vzorky k monitoringu cizorodých látek v produktech živočišného původu.
SVS ČR je zapojena také do informačního systému RASFF, který informuje o nebezpečných
potravinách distribuovaných z jiných států. V oblasti veterinární hygieny bylo zjištěno u téměř 800 kontrol
alespoň jedno pochybení.