Zvolte jazyk

Kalendář událostí

POTRAVINOVÁ ALERGIE
úterý, 24. září 2024, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 416
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

POTRAVINOVÁ ALERGIE

Přednášející

Ing. Markéta Begany

VÚP Praha, v.v.i.

Těšíme se na Vaši účast!

 

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

 

 

ABSTRAKT

 

Z důvodu genetické zátěže, znečištěného ovzduší a nevhodného životního stylu je stále větší množství lidí sužováno alergiemi na určité potraviny. V České republice trpí potravinovou alergií 5 až 8 % dětí a 3 % dospělých.

Alergické reakce jsou doprovázeny kožními problémy, očními záněty, trávicími nebo dýchacími obtížemi, v extrémním případě anafylaktickým šokem, způsobují častější výskyt dalších onemocnění, či celkové neprospívání a vychýlení imunity. Nepřiměřené reakce imunitního systému ovlivňují psychiku i celkovou kvalitu života.

Tato přednáška si pokládá následující otázky:

  • Ve kterých potravinách najdeme daný alergen?
  • U kterých potravin hrozí zkřížená alergie?
  • Jaká dietní opatření máme při potvrzené alergii dělat, abychom se vyhnuli alergické reakci?

Budeme se věnovat alergii na ořechy, sóju, ryby a dary moře, ovoce a zeleninu, mléko, vejce a mouku.

 

Místo Novotného lávka 5