a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 28.1. 2025 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
na téma:
SOUČASNÁ GLOBÁLNÍ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ
Přednášející
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta UK
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
Problematika potravinové bezpečnosti, negativního vlivu současného stravování na zdraví a produkce potravin na životní prostředí jsou na předním místě globální politické agendy. V roce 2019 FAO/WHO publikovaly hlavní zásady udržitelné zdravé stravy a Komise EAT-Lancet pro potraviny, planetu a zdraví složená z 37 odborníků různých oborů ze 16 zemí navrhla způsob stravování založený na nejlepších důkazech pro zdravou stravu z udržitelných potravinových systémů. Klíčovým doporučením stravy EAT-Lancet je převažující konzum rostlinných, omezený konzum živočišných potravin a vysoce průmyslově zpracovaných potravin.
Zpráva komise vzbudila značný ohlas mezi odborníky. Četné studie z různých zemí ukázaly, že strava osob blížící se více doporučením EAT-Lancet s sebou nese nižší riziko celé řady onemocnění a má menší dopad na životní prostředí než strava, která se od nich značně liší. Souhrn rozsáhlých globálních konzultací s hlavním tématem, jak uvést do praxe stravu EAT-Lancet, byl publikován v roce 2024 pod názvem EAT-Lancet 2. Důraz na konzum rostlinných potravin a zohlednění dopadů produkce potravin na životní prostředí a udržitelnost zahrnují recentní aktualizace národních doporučení např. pro severské a pobaltské země, Německo a Kanadu. Nově se v doporučeních objevují i sociokulturní aspekty.