Zvolte jazyk

Kalendář událostí

BEZPEČNOST POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU REZIDUA A KONTAMINANTY
úterý, 22. únor 2022, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 1010
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. s.

a

ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

                          Vás zvou

na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná

dne 22. února 2022 od 14:30 hod.

v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

 

BEZPEČNOST POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU REZIDUA A KONTAMINANTY

Přednášející

MVDr. Jiří Drápal, Ph.D.

Ústřední veterinární správa SVS

Těšíme se na Vaši účast!

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Změna programu vyhrazena.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

ABSTRAKT

 

Kontrola reziduí a kontaminantů (tzv. „cizorodých látek“) v surovinách a potravinách živočišného původu je systém státního dozoru nad jejich zdravotní nezávadností. Poskytuje aktuální výsledky chemických analýz potravin na přítomnost škodlivých chemických látek, na jejichž základě veterinární správa rozhoduje o poživatelnosti a současně tím kontroluje plnění zákonné povinnosti provozovatele potravinářského podniku uvádět do oběhu jen zdravotně nezávadnou potravinu.

Výsledky analýz umožňují v dlouhé časové řadě sledovat trendy a činit prognózy. Rezidua organochlorových látek jsou již řadu let za historickým vrcholem v chovech, ale problém přetrvává v prostředí. Případné použití zakázaných hormonálních stimulátorů a léčiv podléhá přísné kontrole.

Rezidua antimikrobik v potravinách jsou jen malou částí komplexního problému narůstající antimikrobní rezistence, vyžadují však soustavnou pozornost. Kontrola obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků vznikajících v procesu zpracování má svůj význam především u malých producentů.

Toxické chemické prvky (kadmium, olovo, rtuť) mají nepřijatelné koncentrace v orgánech některých zvířat. Detekovaná množství trifenylmethanových barviv v lososovitých rybách mají původ v ilegálním použití nebo také v jiných zdrojích. Budou hrát perfluorované a polyfluorované látky významnou roli v chemické bezpečnosti potravin?

Místo VTS Novotného lávka