a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 25. června 2019 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 315ve 3. p.
na téma:
cukr a cukrovarnictví
dříve, nyní a v budoucnosti
Přednášející
Prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc.
VŠCHT, Ústav sacharidů a cereálií
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Změna programu vyhrazena.
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
Úvod přednášky je věnován bohaté historii cukru, a to zejména v oblasti našich historických zemích, kde cukrovarnictví vytvořilo v průběhu minulých 200 let bohatý příspěvek k rozvoji zemědělských, chemicko-analytických, procesně –inženýrských a strojírenských věd. Je popsán a charakterizován nárůst pěstování řepy a třtiny a s tím spojené výroby cukru, současný stav výroby cukru s určitými nadnárodními omezeními a odhad dalšího rozvoje oboru v budoucnosti.
Dále jsou diskutovány důležité otázky kolem doporučené spotřeby cukru na osobu, možnosti náhrady cukru v některých potravinářských výrobcích. K důležitým aplikacím cukru a jeho mezivýrobků patři biopaliva 1. a 2. generace, kde Česká republika hraje důležitou roli. Cukr je ukázán jako výhodná surovina pro výrobu nepotravinářských produktů – jde zejména o biodegradabilní obaly, rozložitelné prací prášky a mnoho nutričně a farmaceuticky významných látek vyráběných fermentační cestou.