Zvolte jazyk

Kalendář událostí

Mléčné kvašení,bakterie mléčného kvašení a probiotika
úterý, 28. květen 2019, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 1520
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. s., PRAHA

a

  ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ, Praha

 

                          Vás zvou

na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná

dne 28. května 2019 od 14:30 hod.

v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318ve 3. p.

na téma:

 

Mléčné výrobky, bakterie
mléčného kvašení a probiotika

Přednášející

Ing. Šárka Horáčková, CSc.

VŠCHT, ČTPP při PK ČR

Těšíme se na Vaši účast!

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Změna programu vyhrazena.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

 

ABSTRAKT

 

Mléko a výrobky z něj hrají důležitou roli v lidské výživě již od dob neolitické revoluce. V současné době je vědeckými studiemi podložen názor o prospěšnosti jejich konzumace, neboť poskytují přísun základních živin, řady minerálních látek, mikronutrientů a částečně i vitaminů. Na druhé straně jsou dnes mléčné výrobky předmětem mnoha poplašných zpráv.

Prezentace krátce shrnuje historii využití mléka a mlékárenství, zabývá se jednotlivými složkami mléka, jejich významem ve výživě a současným stavem z hlediska legislativních norem. Budou prezentovány některé nepodložené mýty a zároveň vysvětleny pojmy jako laktosová intolerance a alergie na mléčnou bílkovinu. Pozornost bude dále věnována významu fermentovaných mléčných výrobků a obecně bakterií mléčného kvašení, mezi něž jsou rovněž řazeni někteří zástupci tzv. probiotických bakterií. Jejich pozitivní vliv na zdraví jedince byl potvrzen celou řadou studií. Prezentace bude zakončena vysvětlením vlastností probiotik a prebiotik a jejich používání.